fbpx

Spierspanning bij kinderen

activiteiten die spierspanning bij kinderen kunnen veroorzaken

Spierspanning bij kinderen – het bouwt op vanaf de geboorte

Spanning die niet naar buiten weg kan, slaat zich op in het lichaam 

Kinderen maken in korte tijd veel fysieke groei en tegelijkertijd een enorme mentale ontwikkeling door. Dit brengt spanningen met zich mee. Spanning die de weg naar buiten niet kan vinden, zet zich vast in het lichaam. Kinderen kunnen hier erg mee tobben. Lastig is dat je het vaak van de buitenkant niet ziet, totdat het te laat is.

Wat voor kinderen geldt, gaat ook voor volwassenen op. Opgeslagen spanning is er niet van de ene op de andere dag. Beetje bij beetje bouwt het zich op. Het lichaam laat eerst met kleine signalen merken dat er iets niet lekker zit. Het is niet leuk, maar je kunt de  signalen nog wel negeren. Zal wel weer over gaan denk je bij jezelf. En vaak gaat het ook tijdelijk weer over. Je lichaam kan heel lang een manier vinden om de spanning weg te zetten.

Als de spanning blijft opbouwen, dan komt er een moment dat je lichaam steeds duidelijker aangeeft dat er iets niet klopt. Het lichaam begint te protesteren en laat allerlei symptomen zien.

Door regelmatig spanning los te laten, kun je veel klachten voorkomen. Ik leg zo uit hoe dat in zijn werk gaat, maar eerst duiken we iets dieper in de mogelijke oorzaken van spierspanning bij kinderen.  

Luister naar het fluisteren van het lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen.

 

OORZAKEN VAN OPGESLAGEN SPIERSPANNING BIJ KINDEREN

 

BABY’S – een moeilijke start?

De geboorte kan al aanleiding zijn om spanning in het lichaam te ontwikkelen. Dat is het geval bij bijvoorbeeld moeilijke geboortes, waarbij trekkracht wordt gebruikt (vacuümpomp of keizersnede). Klachten die hierdoor ontstaan zijn dan onder andere onverklaarbaar huilen, overstrekken, overbeweeglijkheid en krampjes. Als een geboorteproces moeilijk is verlopen zit de spanning meestal in de nek en/of de onderrug. Inmiddels is aangetoond dat ook de emotionele en mentale gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap invloed heeft op het welbevinden van het ongeboren kind. 

Opgroeiende kinderen

Kleine kinderen lopen grote kans vastgezette spierspanning op te bouwen als gevolg van regelmatige valpartijen en heftige bewegingen tijdens het spelen. Ook kan spanning ontstaan als ze te zware voorwerpen proberen op te tillen. Kinderen kunnen zich houdingen en bewegingen aanleren waar ze op den duur last van krijgen. Veel rugklachten ontstaan in de schoolbanken of bij het te lang en verkeerd achter de computer zitten. Ook het voorovergebogen op bed zitten lezen en leren kan stress in de nek en onderrug veroorzaken.

ADHD, autisme

Kinderen met medisch gediagnosticeerde stoornissen of syndromen (ADHD, autisme en Asperger e.d.) kunnen last hebben van aangespannen spieren in het lichaam. Wanneer spanning langere tijd aanhoudt, wordt het opgeslagen in de diepere spierlagen. Deze spanning zorgt voor druk op de zenuwen. De zenuwprikkel en daardoor de communicatie van en naar de hersenen wordt negatief beïnvloedt. Daarnaast kan het gebruik van medicatie leiden tot bijwerkingen die nog eens voor extra spierspanning zorgen.

Oudere kinderen – bankhangen, emoties, mentale stress! 

Onderuitgezakt televisie kijken keert de natuurlijke curve van de rug om en kan opbouw van spanning in de spieren langs de wervelkolom bevorderen. Naarmate de kinderen ouder worden kunnen ze ook gevoeliger worden voor mentale en emotionele stress. Opgetrokken schouders, een samengetrokken borst en een voorovergebogen hoofd worden gebruikt als afweermechanismen tegen nieuwe uitdagingen en spanningen in het leven. Hierdoor gaan de spieren verstrakken en wordt er spierspanning opgeslagen in het lichaam. 

Pubertijd – nu wordt het helemaal spannend

Een fase waarin heel veel veranderingen plaatsvinden. Voor veel kinderen een turbulent en kwetsbaar moment in het leven. Problemen met ouders, school, vrienden, eerste liefde, het zoeken naar een identiteit. Ben ik wel genoeg? Waar sta ik voor? Wat vinden anderen van mij? Niet te vergeten de enorme lichamelijke verandering die in deze tijd wordt doorgemaakt. Een mix om (hoog)spanning op te bouwen.

4 jongeren zitten buiten naast elkaar op een bank. Alle vier zitten ze in de houding die een text-neck kan veroorzaken.
baseball jongen haalt met spectaculaire beweging een honk.

In de praktijk merken we dat best veel kinderen last  hebben van opgebouwde spierspanning. Veel kinderen zijn gevoelig voor spanningen van de mensen van wie ze het meeste houden en waar ze het meeste contact mee hebben, meestal de ouders en de broers of zussen. Als er spanning in het gezin is, of als je als ouder zelf een drukke, stressvolle tijd doormaakt, werkt het onbewust door op de kinderen.

HOE HERKEN JE ZELF SPIERSPANNING BIJ KINDEREN?

Kleine kinderen kunnen niet altijd verwoorden wat zij voelen, maar ouders kunnen vaak wel signalen waarnemen die duiden op de aanwezigheid van spierspanning.

  • Voortdurende huilbuien zonder aanwijsbare redenen.
  • Gehuil van de baby wanneer de heupen worden bewogen.
  • Verstopte darmpjes.
  • Stoornissen van de maag, overgeven 
  • gedragen willen worden.
  • Klagen over pijnlijke benen (zgn. groeipijnen).
  • Voeten die neigen naar binnen te draaien.
  • Bedplassen.
  • Slecht slapen.
  • Concentratieproblemen.
  • Buikpijn.
  • Overmatig bewegen van armpjes en beentjes.
  • Knarsetanden, vooral tijdens de slaap.

Op (iets) oudere leeftijd is aanwezigheid van spierspanning bij kinderen bijvoorbeeld te herkennen aan slecht slapen, groeipijnen, allergieën, verstoorde stoelgang, voortdurende verkoudheid, gebrek aan concentratievermogen, rusteloosheid, hoofdpijn, buikpijn, bedplassen of boze buien.

Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat een normaliter goed gehumeurd kind koppig en weerbarstig wordt. Een kind kan ook praten over een “gek gevoel in mijn buik” of klagen over “gevoelige benen”.

Bij jongvolwassenen kun je naast de genoemde fysieke klachten ook signaleren hoe jouw kind in zijn of haar vel zit. Hoe gaan ze met emoties om? Heb je een gezellig, open kind of sterk het gevoel dat ze steeds meer een ‘muur’ om zich heen bouwen?   

Dan laat je die spanning toch gewoon los!

Nu je weet hoe het werkt, kun je tegen je kind zeggen: ‘ok, het is mooi geweest, laat die spanning nu maar los’…. Het is echter de vraag of dat gaat lukken. Natuurlijk helpt het om te weten waardoor spanning kan zijn ontstaat. Het bewustzijn dat alle kleine dingen die spanning met zich meebrengen kunnen leiden tot het onbewust aanspannen van spieren wanneer er geen ruimte is om die spanning ook weer los te laten is een mooi inzicht. Handig om te voorkomen dat nieuwe spanning zich gaat vastzetten.

Maar vaak lukt het niet simpelweg om de opgebouwde spanning weer 1-2-3 los te laten. Bijvoorbeeld omdat de stressfactoren langer aanhouden dan het lichaam aankan. Ook ligt de oorzaak vaak in het verleden, andere spanning heeft zich erom heen opgebouwd. Je kunt er niet direct bewust bij door te ontspannen. Er is meer voor nodig. 

Body Stress Release – Een duwtje in de goede richting

  • Herken je een aantal klachten /signalen bij jouw kind? 
  • Heb je het gevoel dat de oorzaak opgebouwde spierspanning kan zijn? 
  • Heb je de indruk dat jouw kind de spanning zelf moeilijk los kan laten? 

Body Stress Release zet het lichaam aan om de door de jaren heen opgebouwde spierspanning los te laten. Als gecertificeerd BSR practitioner ben ik gespecialiseerd om te testen waar de spanning zich bevindt. Vervolgens krijgt het lichaam letterlijk duwtjes in de goede richting.

De behandeling gaat op een zachte manier om te voorkomen dat een lichaam dat al gespannen is, nog meer in de bescherming schiet. Daarom ook super geschikt voor baby’s en jonge kinderen. De releases zorgen ervoor dat de spierspanning bij kinderen laag voor laag loslaat, waardoor het lichaam weer veerkrachtig wordt en optimaal kan functioneren. 

Benieuwd of spierspanning de reden kan zijn van pijn/ ongemak bij jouw kind?

Stel hier een vraag. Wij nemen dan z.s.m. contact met je op.

* graag invullen

jongen zit met mobiel op de bank. Zijn hoofd leunt naar voren. De stand van de ruggegraat is als illustratie erbij getekend.
Ouders willen vaak een behandeling voor de kinderen als ze zelf gemerkt hebben hoe effectief, zacht en prettig 'body stress release' is. Ik werk graag met kinderen, omdat ze meestal erg snel reageren op de behandeling.
SR-Bilthoven-Jochem-Alink
Jochem Alink
Gecertificeerd BSR Practitioner
Scroll naar boven