21 redenen om je te laten testen op vastgezette spierspanning

omarm en hou van je lichaam - het is het mooiste wat je ooit zult bezitten

Een korte uitleg bij elke reden om je te laten testen op vastgezette spierspanning

1 Pijn bij het bewegen

 

Vastgezette spierspanning leidt tot meer druk op tussenwervelschijven, wervels, gewrichten, pezen, banden. Spieren hebben een verhoogde tonus in rust. De verhoogde druk en tonus zorgen op hun beurt voor grotere kans op ontstekingen, minder flexibiliteit (stijfheid) en allerlei pijnklachten. Op een gegeven moment kan zelfs de huid pijnlijk worden bij beweging.

2 Chronische pijnklachten

 
Dit is een hele goede reden om je te laten testen op body stress. Door het loslaten van spanning kan het zenuwstelsel beter functioneren. Pijn ervaar je door middel van de zenuwen. Wanneer de spanning afneemt, kunnen de zenuwen tot rust komen, waardoor de pijn verminderd.
 

3 ‘Vliegende’ symptomen / onverklaarbare klachten

 

’s Ochtends last van de voet, dan weer een pijnlijke schouder, en de volgende dag knallende hoofdpijn. Dat bedoel ik met ‘vliegende’ klachten. Ook dit kan het gevolg zijn van opgeslagen spierspanning. Doordat zenuwen bekneld raken verminderd de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Er is dus sprake van een communicatiestoornis. Bovenstaande klachten zijn exemplarisch. Door het hele lichaam lopen zenuwen die informatie van en naar de hersenen geleiden. Organen, zintuigen, spieren zijn allen verbonden met het zenuwstelsel.

Medisch is er dikwijls geen oorzaak te vinden voor dit soort klachten. Als vergelijking kunt u denken aan het storende geluid dat de auto maakt. Op het moment dat u bij de garage langs gaat en het wilt laten horen, is het er ineens niet meer. De vakman kan niet helpen met een probleem dat ‘niet bestaat’, dus u gaat maar weer op huis aan. Toch zit het niet lekker. En verhip, na een paar dagen is het terug.

Zo kan het ook met het lichaam voorkomen.

4 (chronische) rugklachten – hernia – spit – ischias

 

Eén van de gebieden waar veel zenuwbanen lopen is de rug. Vastgezette spierspanning in de lage rug kan naast pijn en stijfheid in de rug zelf ook leiden tot uitstralingsklachten in het bekkengebied en de benen. Zie ook dit artikel over lumbago

anatomische afbeelding van lumbago met roodgekleurd pijngebied

5 Stijve spieren bij het opstaan

 

s’ Ochtends een stram en stijf gevoel. Rustig opstarten is nodig. Een signaal dat er opgehoopte spanning in de spieren aanwezig is. Verkeerde slaaphouding of te weinig vocht kunnen ook een rol spelen.

6 Hoofdpijn

 

Er zijn een aantal verschillende soorten hoofdpijn. In alle gevallen kan het verminderen van body stress zorgen voor verlichting. Spanningshoofdpijn uiteraard, maar ook bij bv. migraine, omdat naar het lichaam als geheel gekeken wordt. Door spanning los te laten, komen zenuwbanen vrij en gaat het zelf herstellende vermogen van het lichaam beter functioneren, m.a.w. het lichaam gaat zelf op zoek naar de beste oplossing.

Bij hoofdpijnklachten erg belangrijk, aangezien het in de meeste gevallen lastig is om een diagnose te stellen waar de hoofdpijn precies vandaan komt.

7 Chronische vermoeidheid

 

Aanwezigheid van spanning zorgt ervoor dat het lichaam harder moet werken. Bovendien kan de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloedt worden.

8 Psychische problemen / traumatische gebeurtenissen

 

Langdurige moeilijke emotionele episodes evenals de ‘klappen’ van het leven zoals het verlies van een dierbare gaan gepaard met veel spanning. Emoties en spanningen die ergens heen willen en zelfs moeten. Zij zoeken de weg van de minste weerstand. Als de weg naar buiten niet mogelijk is, wordt de emotie vastgezet in de fysieke structuren van het lichaam.

9 Vastgezette spierspanning – Natuurlijk! – Dat is wat ik heb!

 
Ooit ben ik zelf in aanmerking gekomen met ‘body stress release’ door er over te lezen. Voor mij klonk het vanaf het begin af aan zo logisch. Alleen niemand had mij ooit verteld dat het zo werkte.  Dat het lichaam reageert op overbelasting
door zich schrap te zetten. Klinkt het je ook heel logisch in de oren? Een hele goede reden om je eens te laten testen op vastgezettte spierspanning. Het fijne is, er is een oplossing voor!
 

10 Voorkomen is beter dan genezen – je bent gezond en wilt dat graag zo houden

 

Vastgezette spierspanning oftewel body stress verlaagt de efficiëntie van het lichaam. Ook al voel je je prima op het moment, dan nog is het goed om te testen of het lichaam ergens spanning vasthoudt. Door het verminderen van de spierspanning verbetert het zelfherstellende vermogen van het lichaam, waardoor je veerkrachtiger wordt.

11 Je bent een (fanatiek) sporter

 

Dagelijks bewegen is uiteraard goed voor de gezondheid! Echter, bij de beoefening van de meeste sporten wordt het lichaam onevenredig belast. De ene spiergroep moet hard werken, terwijl een andere nauwelijks belast wordt. Het lichaam kan uit balans raken, waardoor spieren moeten gaan compenseren. Hoe vaker er een piekbelasting wordt gevraagd, hoe groter de kans op vastgezette spierspanning. Op den duur kan dit leiden tot verminderde prestaties, en langzamer herstel na blessures.

12 Burn-out – overspannenheid – mentale stress

 

Het moderne, hectische leven vraagt veel ons. Zelf leggen we de lat ook graag hoog. Het lichaam reageert hetzelfde op fysieke overbelasting als op mentale stress. Het zet spieren vast. Om ons te beschermen, om uit te nodigen om een andere weg in te slaan, of simpelweg omdat er geen andere mogelijkheid meer is.

13 Onwillekeurig aanspannen van spieren – zenuwtrekjes

 

Vastgezette spierspanning veroorzaakt een verstoring van het zenuwstelsel. Masseer zelf op plaatsen waar je de spanning voelt, dan kan het al een stuk verbeteren. Gaat het niet over of komt het steeds terug, dan kan de oorzaak vastgezette spierspanning zijn in de dieper gelegen spierlagen.

14 Angstklachten – dwangklachten

 

Door angst en/of dwangklachten raakt het lichaam in een bijna continue staat van paraatheid. Door minder spanning in het lichaam wordt het mentaal/ emotioneel makkelijker om patronen te doorbreken en te veranderen.

15 Je bent toe aan een ‘reset’

 

Een veel gehoord commentaar in de praktijk is dat mensen zich weer lekker in hun vel voelen zitten en meer energie hebben. Logisch, want spanning blokkeert de weg om jezelf te ervaren.

‘Spanning is wie je denkt dat je bent, ontspanning is wie je bent.’

16 Auto-ongelukken, valpartijen meegemaakt

 

Plotselinge gebeurtenissen die fysiek schade aan het lichaam toebrengen. Het lichaam reageert door middel van beschermingsreacties. In eerste instantie nuttig, maar op een gegeven moment wil je dat de bescherming weer opgegeven wordt. Liefst zo snel mogelijk na het ongeluk laten testen op body stress.

17 Alles al geprobeerd? Hopeloos, moedeloos, uitzichtloos?

We hebben veel ervaring met mensen die de hoop hadden opgegeven. Je hoeft je niet te laten ontmoedigen door het feit dat je al meerdere technieken hebt geprobeerd. Vaak zien we dat ‘body stress release’ mensen toch een stuk vooruit kan helpen. Door het lichaam te bevrijden van body stress kan de negatieve spiraal doorbroken worden, zodat de persoonlijke weg naar herstel in gang wordt gezet.

18 Versie 2.0 and beyond – je haalt graag het beste uit jezelf

 

Door spanning los te laten die niet meer nodig is, kun je beter reageren op wat zich aandient in het moment. Je raakt overtollige ballast kwijt. Zo creëer je keer op keer een verbeterde versie van jezelf.

19 Je bent gediagnosticeerd met ADHD, ADD

 
Gun het jezelf en/of je kind om te testen of er te veel spanning aanwezig is. Er komen dagelijks veel indrukken op kinderen af. Daardoor kunnen kinderen uit balans raken doordat ze fysiek, mentaal en emotioneel niet evenwichtig opgroeien. Het lichaam gaat fysiek spanning opslaan. Door dit op te zoeken en het signaal te geven dat het los gelaten mag worden, kan het kind weer meer zichzelf zijn.
 

20 Vaak last van maagzuur of klachten met de spijsvertering.

 
De spijsverteringsorganen kunnen minder goed functioneren door de aanwezigheid van vastgezette spierspanning. Door het losmaken van spanning langs de ruggengraat komen zenuwen weer vrij waardoor de communicatie verbeterd tussen de hersenen en het lichaam. Zo ook de zenuwen die te maken hebben met de aansturing van de spijsverteringsorganen. Veel mensen ervaren spanning in het buikgebied, wat ook vaak in stand gehouden wordt door een niet optimale manier van ademhalen. Het vaak hebben van maagzuur kan vaak gecorrigeerd worden door het aanpassen van de voeding, maar body stress kan ook hier een rol spelen.
klachten door spierspanning
 

21 Verstoord slaappatroon

 
Vastgezette spierspanning geeft onrust in je lichaam en je geest. Fysiek minder goed ontspannen, er blijft ‘restspanning’ aanwezig. Dit heeft invloed
op de kwaliteit van de slaap. Moeilijker in slaap komen, last van piekeren, etc.
 
SR-DE BILT-Jochem-Alink
Jochem Alink
Gecertificeerd BSR Practitioner
Scroll naar boven
×

Hallo, wat kan ik voor je doen? 

Ik help je graag.

×